Locaties
BMCC
Het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) is de ideale locatie voor bijzondere events, congressen en beurzen en dus ook voor de start en aankomst van de Urban Walk Brugge. Het BMCC ligt in het hart van historisch Brugge en dus dicht bij tal van prachtige tussenstops in deze bewonderenswaardige UNESCO werelderfgoedstad. Naast de geweldige infrastructuur staat het BMCC hun hart voor duurzaamheid centraal.
Grootseminarie
De doortocht door het Grootseminarie katapulteert je naar de 17e eeuw. De abdijgebouwen deden achtereenvolgens dienst als militair ziekenhuis, militaire opslagplaats en koninklijk atheneum, voor ze in 1833 onderdak boden aan het Grootseminarie. Vandaag is het een opleidings- en vormingshuis voor het bisdom.
Adornesdomein
Ontdek dit jaar het Adornesdomein en de Jeruzalemkapel. De uitzonderlijke Jeruzalemkapel is gebouwd door de familie Adornes in de 15e eeuw en is een replica van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Let op 28 mei zeker op de Oosterse vorm van de toren en de wonderbaarlijke architectuur in de kapel.
Kruispoort
Tijdens de Urban Walk wandel je het Brugse stadscentrum binnen via één van de karakteristieke oude toegangspoorten, namelijk de Kruispoort. In 1297 gaf de Franse koning Filips IV de opdracht om een tweede stamsomwalling aan te leggen, in 2006 mochten De Hallebardiers de Kruispoort als unieke schermzaal en thuisbasis in gebruik nemen en in 2023 kan jij met duizenden anderen de rijke geschiedenis verder ontdekken.
Onze-Lieve vrouw
Wandel door het PZ Onzelievevrouw in Brugge. Dit beschermd monument is een algemeen psychiatrisch ziekenhuis met specialisaties in verslaving, psychose, depressie en persoonlijkheidsstoornissen. Het ziekenhuis biedt zowel dag- als residentiële behandeling en heeft ook een mobiel aanbod. De groene en open campus van 16 ha ligt uitgestrekt achter de imposante neogotische voorgevel die dateert uit 1910.
YOT
Tijdens de CM Urban Walk Brugge maken we ook tijd voor zingeving en spiritualiteit! YOT is een labo voor levensbeschouwing en ruimte voor perspectief. De kerk ziet er dan ook niet uit als een klassieke kerk: een schommel, imponerende kunstwerken, de koffiebar in de kerk, allemaal vertellen ze een verhaal van verbeelding, creativiteit en vernieuwing.
Hof van Watervliet
Via de poort van het Hof van Watervliet, wandel je één van de steunpilaren van het Gezondheidspunt Brugge binnen. Dit is een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen samenwerken aan ideeën voor zorg, gezondheid en welzijn. Tijdens dit bezoek wandel je langs de vaste stek van het zorgend vrijwilligerswerk, kan je de originele balksleutels met het wapenschild van de familie De Baenst bezichtigen en krijg je een inkijk in de Gezonheidsbibliotheek.
Bisdom Brugge
Verken het Bisschopshuis dat sinds 1836 de zetel is van het bisdom Brugge en de residentie van de bisschop van Brugge. Het pand was oorspronkelijk een stadspaleis in renaissancestijl uit 1549, bekend als het ‘Hof van Pittem’. De Brugse bisschop van Susteren kocht het gebouw in 1738 aan en vestigde er een seminarie. Het wapenschild van van Susteren prijkt bovenaan de toegangspoort.
Site Oud Sint Jan
Site Oud Sint-Jan bevindt zich in hartje Brugge. Hier stond het gekende 19 de-eeuwse Sint-Janshospitaal met zijn grote, gemeenschappelijke ziekenzalen. De historische gebouwen op de site zijn een trekpleister voor de vele toeristen in de stad. De zalen dienen nu als congres- en tentoonstellingsruimtes. Site Oud Sint-Jan bracht vroeger al tentoonstellingen zoals Picasso, Andy Warhol en Leonardo da Vinci. Momenteel kun je er tijdelijk expo BODY WORLDS VITAL bezoeken die een unieke collectie toont van geplastineerde, echte menselijke lichamen. De expo wil een breed publiek informeren over de verschillende aspecten van het menselijk lichaam. Van de functies en ontwikkeling van het lichaam tot de invloed van ziektes en bepaalde levensstijlen. BODY WORLDS is de populairste rondreizende tentoonstelling ter wereld en fascineerde al meer dan 53 miljoen bezoekers in 150 steden.
Stadhuis
Brugge wordt al meer dan 600 jaar bestuurd vanuit een van de oudste stadhuizen (1376) van de Nederlanden. In de gotische zaal brengen spectaculaire muurschilderingen van omstreeks 1900 de Brugse geschiedenis in beeld. Kijk omhoog en ontdek een magnifiek, kleurrijk gewelf. Op de benedenverdieping sta je oog in oog met levensgrote portretten van vroegere machthebbers: burgemeesters, koningen, keizers en zelfs Napoleon.
Brugse Vrije
All Rise! In het Brugse Vrije werd het recht gesproken voor de kasselrij (ofwel het platteland) rondom Brugge. Via de oude assisenzaal wandel je naar de Renaissancezaal. Hier, in de voormalige schepenkamer, staat de 16e-eeuwse pronkschouw van Lancelot Blondeel. De schouw in eikenhout, marmer en albast is een eerbetoon aan Keizer Karel V en bevat de fijnste details in hout.
Koninklijke Stadsschouwburg
Eind mei wandel je door de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg (1869), één van de best bewaarde stadstheaters in Europa. Achter de sobere, maar statige neorenaissancegevel gaan een paleisachtige foyer en een majestueuze, roodgouden theaterzaal schuil. Hier worden hedendaagse dans- en theatervoorstellingen en concerten georganiseerd.
De Coulissen
Nog nooit in de Coulissen binnen geweest? Door de neo-barokke gevel ziet De Coulissen er van buiten niet uit als een plek voor een leuk avondje uit. Vroeger zat hier namelijk de Bank van Brugge, maar inmiddels heeft het een veel vermakelijkere bestemming gekregen. Hier komt hip Brugge als de cafés de deuren sluiten. De dj’s weten het publiek op te zwepen of af te koelen met afwisselend lounge, techno, house en R&B. De entree is gratis, dus dat mag geen belemmering zijn om tot in de vroege uurtjes te dansen!
Stedelijk Conservatorium
Klinkt als muziek in de oren! Het Stedelijk Conservatorium Brugge houdt een rijke traditie in ere met een oog voor artistieke kwaliteit dat hand in hand gaat met een aangepaste leerlingenzorg. Vele leerlingen stromen naar het hoger kunstonderwijs, komen in het professionele circuit of keren terug naar het conservatorium. Studierichting worden aangeboden van Muziek tot woordkunst en dans met meer dan 20 opties in het totaal.
KAAP Groenplaats
Tijdens de Urban Walk wandel je door de poort en de zalen van De Groenplaats. Deze residentieplek en theaterzaal van kunstencentrum KAAP ligt ietwat verscholen in de Groenestraat, maar herbergt het
jaar rond artiesten en muzikanten. Het is een artistieke slagader
in de binnenstad voor jonge en vernieuwende kunstenaars die een residentieplek zoeken voor projecten. De Groenplaats werd opgericht in 2002 door Het Net, toen Brugge voor een eerste keer verkozen werd tot Culturele Hoofdstad van Europa.
Tuin van karmelietenklooster
Maak kennis met de tuin van het Karmelietenklooster! In 1633 namen de bruingepijde paters hun intrek in het ‘Hof van Uytkerke’ in de Ezelstraat. In het geheel van het huidige Karmelklooster zitten de toenmalige gebouwen ingeschikt. Op straat kun je nog de trappengevels duidelijk zien. Ook de dag van vandaag woont hier nog steeds een gemeenschap karmelieten. Zij willen door hun manier van leven, de talrijke initiatieven die doorgaan in het klooster gestalte geven aan die profetische roeping.